ועדת התכנון העליונה אישרה השבוע בניית כ-300 יחידות דיור בהתנחלות חדשה בסמוך לשילה, 98 בשלב הראשון ועוד 200 בשלב השני. מסתמן כי מדובר בפיצוי לתושבי עמונה בתמורה לפינוי בהסכמה, התכנית שנחשפה הערב (שבת) בחדשות 2. על פי ארגון שלום עכשיו, שחשף את התוכנית, מדובר בהתנחלות חדשה בעומק הגדה המערבית, שמוקמת לראשונה מזה למעלה מ-20 שנה באופן רשמי ולא כהכשרה בדיעבד של מאחז.



בארגון מתחו ביקורת על ההחלטה, והדגישו את הניגוד בינה לבין דברי ראש הממשלה בנימין נתניהו במהלך לווית הנשיא הפרס:  "בשעה שמנהיגי העולם מתכנסים לציין את דרכו של שמעון פרס לשלום, ממשלת נתניהו מקימה עוד מכשול לשלום, על ידי הקמת התנחלות חדשה בעומק הגדה המערבית. המילים היפות של נתניהו, שהתגאה במורשת פרס והזמין את אבו מאזן לכנסת, התגלו כגנבת דעת. ההחלטה של ממשלת נתניהו לתגמל קומץ מתנחלים שגזלו אדמות פרטיות, גורמת לשאר הישראלים שומרי החוק לשלם מחירי מדיני יקר", נאמר בהודעת הארגון.



מפת התכנון להתנחלות החדשה. צילום מסך
מפת התכנון להתנחלות החדשה. צילום מסך



גם חברת הכנסת תמר זנדברג הביעה ביקורת על ההחלטה. "הממשלה מחליפה הפרת חוק אחת באחרת. הפתרון לגזילת הקרקעות הפרטיות בעמונה אינו תחילתה של תנופת בניה בהתנחלויות. הגיע הזמן לומר את האמת: מפעל ההתנחלויות כולו הוא המכשול המרכזי להסדר מדיני. אם נתניהו באמת רציני בהצהרות שזרק לכיוונו של אבו מאזן הוא צריך להשתחרר מלפיתת הלובי המתנחלי ולהתחיל להבין שיהיה עלינו להגיע לפשרה היסטורית שתוותר על ההתנחלויות לטובת עתידה של מדינת ישראל".



כזכור, משבר עמונה החל כאשר בג"ץ קבע שעל הממשלה לפנות את המאחז המונה כמה עשרות משפחות, מכיוון שנבנה על אדמה פלסטינית פרטית. לתושבי המאחז הוצעו מספר פתרונות חלופיים, אך התושבים סרבו להם וקוראים לממשלה להסגיר את היישוב בדיעבד, דרך חוק ההסדרה. זוהי הפעם השנייה שבה מועלה החוק, כאשר בפעם הקודמת הוא נדחה על ידי נתניהו. החוק בגרסתו הנוכחית נתמך על ידי חברי ליכוד רבים ורק לאחרונה פרסמו 24 שרים, סגני שרים וחברי כנסת מהליכוד הודעה משותפת הקוראת לחוקק חוק הסדרה שיאפשר להשאיר במקומם את בתי המאחז עמונה.